Školski centar za usmjereno obrazovanje osnovan je Odlukom Skupštine općine Srebrenik br. 01-218/17 od 18. augusta 1977.godine, kao ustanova za srednje usmjereno obrazovanje i vaspitanje općinskog područja. Centar je dobio naziv po poginulom revolucionaru Džemalu Bjediću. Sjedište centra bilo je u ul. Maršala Tita br.19.

Opširnije o školi
Početna > Vijesti > Za učenike
Dan škole u doba Korone!
utorak, 21.04.2020

Šta nam prvo padne na pamet kad spomenemo Dan škole? Ima dosta toga. Velike pripreme. Generalna proba prije nastupa. Užurbanost i trema. Vri kao u košnici. Osjećaj zajedništva. Želimo da svaki detalj dovedemo do savršenstva, da sve protekne kako treba, da dostojno prezentujemo rad svih nas, sve postignute uspjehe. Da pokažemo kako hoćemo i možemo uraditi puno, da s ponosom predstavljamo sve generacije koje su iz ove ustanove krenule u svijet da ga na neki način učine boljim. Ponosni na to što je naša škola otvorena za promjene novog doba, očekivali smo ih bez straha. I mračni talas COVID 19 prihvatamo kao jedan od izazova s koji se moramo izboriti.

Kao u nekom antiutopijskom romanu izrasta svijet izolovanih pojedinaca, nastava je virtualna i borimo se sami sa sobom u tišini i zatvorenosti. Vjerovatno smo došli do zaključka da školu ipak ne može zamijeniti kompjuter, da nam nedostaje istinski ljudski kontakt, gužva na hodnicima, vječiti žamor, odmori, užine, šale, rasprave, zabrinutost prije nekog važnog testa. Odjednom se u nama rađa spremnost da oprostimo sve što nam je smetalo – neozbiljnost i neodgovornost s jedne, nerazumijevanje i krutost s druge strane. Samo da smo zajedno. Kad se nešto ovakvo desi, počinjemo cijeniti sitnice, koje djeluju nevažne, ali u stvari čine naš život. Zato sad kad ne slavimo praznike, prigodne datume, niti rođendane, moramo slaviti raznolikost života tako što ćemo dati sve od sebe da preživimo. Iskoristimo ovo vrijeme. Učimo, radimo na sebi da bismo postali bolji, uporno tražimo dobro svugdje oko nas i ne prepuštajmo se očaju. Prije ili kasnije i ovo će proći. Vjerujmo da ćemo iz svega izaći jači, zreliji, ponosniji, jer mi to možemo.

Ostanimo kod kuće!

Ostanimo negativni!

Sretan vam Dan škole!